Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06 07:55 - Демографска политика: От демографска статистика - към управление на демографските промени
Автор: voynova Категория: Политика   
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06 12:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Демографска политика – Нужен е качествен преход от статистическа регистрация и наблюдения на демографските тенденции към ефективното им управление.

 

В последните десетилетия в света протичат процеси на безпрецедентни по своя характер и дълготрайни ефекти демографски промени. Те са свързани с формиране на нов баланс на населението по континенти, региони и райони.

Държавите са изправени пред необходимостта не само добре да познават протичащите демографски процеси и очертаващи се тенденции в демографското развитие, но и да могат да управляват ефектите на демографските промени с отчитане и използване на всички налични възможности, с оглед запазване на конкурентността на своите общества и икономики.

Демографските промени рефлектират пряко върху всички сектори и системи на социалния и икономическия живот. Но не всяка държава е засегната по един и същ начин. Сравнителните статистически и социологически данни, интерпретации, анализи и прогнози могат да послужат за по-доброто познаване и управление на демографските промени в интерес на устойчивото развитие, сигурността и растежа.

Демографските процеси и промени в България са част от развитие ето и движението на населението в света, в Европа и в Европейския съюз. За разлика от много държави членки на ЕС, неблагоприятните демографски тенденции в България се развиват с по-бързи темпове, като продължават процесите на намаляване и застаряване на населението и на работната сила.

Демографските дисбаланси се превръщат в проблем на икономическата и макрофискалната стабилност, на устойчивостта на всички социални системи. Те поставят на изпитание и внасят нови аспекти в цялостната система за национална сигурност на страната.

За голяма част от държавите членки на Европейския съюз главното предизвикателство в демографски план е застаряването на населението при относително запазване на неговия брой главно чрез нетна миграция. Ситуацията в България е доста по-тежка. Населението в България едновременно и застарява, и намалява, при това с бързи темпове.

В условия на застаряване и намаляване на населението се засилва конкуренцията между държавите за привличане и задържане на население и работна сила на своите територии. Затова и към трите основни фактора, които определят динамиката в броя и характера на демографското развитие на населението - раждаемост, смъртност, миграции, се добавя четвърти напречен - качество на живота. Това обстоятелство значително усложнява демографския анализ и провеждането на демографска политика.

Бързото предприемане на комплекс от устойчиви, дългосрочни, системни, свързани, едновременно прилагани и обществено приемливи мерки за забавяне на негативните демографски тенденции и за компенсиране на въздействието на демографските промени във всички сектори на икономическия и социален живот, е добър подход за справяне с демографските предизвикателства.

Изключително важно е да се отчита доколко реалистични са възможностите за преобръщане на трайните негативни демографски тенденции. В много държави с демографски проблеми усилията са насочвани в по-голяма степен към ограничаване и смекчаване на демографския натиск от намаляването и застаряването на населението и на работната сила върху социалните системи и публичните финанси.

В новата ситуация е нужен нов, по-сложен подход към демографските промени и качествен преход от статистическа регистрация и наблюдения на тенденциите към ефективното им управление.

Повече по темата можете да прочетете в Актуализирания Анализ на демографското и социално-икономическо развитие на районите за планиране - резултати и актуално състояние, Приет с пълно единодушие на Пленарно заседание на Икономическия и социален съвет на България на 17 май т.г. и публикуван в същия ден на неговия официален сайт:
https://esc.bg/wp-content/uploads/2024/05/%D0%98%D0%A1%D0%A1_4_056_2024.pdf

 

Емилия Войнова
Доктор по социологияТагове:   voynovablogbg,   emiliyavoynovablogbg,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: voynova
Категория: Политика
Прочетен: 22812
Постинги: 18
Коментари: 13
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол